Yvette

Mijn autootje is een donkergrijze Polo van elf jaar oud en het is mijn eerste eigen auto. Ik heb haar Yvette genoemd. Ok er zitten krasjes op, er zijn wat deukjes hier en daar en ze heeft niets elektronisch maar ze trekt steeds als snelste op wanneer het licht op groen springt en heeft me nog nooit in de steek gelaten. Ik ben er supertrots op! Haar eerste jaarlijkse autokeuring kwam eraan en uiteraard was ik een maand te laat en moest ik een boete betalen 😁.
Maar net zoals bij Iris in Autokeuring part I brengt de jaarlijkse keuring ook bij mij wat verrassingen met zich mee…

Volledig gecheckt

Ik rijd de keuring binnen en word direct héél uitgebreid begroet door drie mannen in een overall. Ik voel me al meteen opgelaten en uiteraard val ik stil voor ik bij de uitlaat-check aankom. Ze lachen duidelijk onderling en ik heb weer een cliché bevestigd. Hoera. “Ok juffraake, gewoen op 2500 toere blijve gaas geeve.” Na twee minuten is mijn rechterbeen stijf en staan er nog twee rode vakken op zijn scherm. Lap, de eerste test en de rode kaart is al binnen, denk ik bij mezelf. Gelukkig hebben die mannen wel wat truckjes en na eens echt goed gas te geven (ik dacht dat Yvetje ging ontploffen) verschenen er twee groene vakken op zijn scherm. Oef!

De tweede proef is de powerplate for cars en ik hoorde ons Yvetje piepen en kraken langs alle kanten. Ik verwachtte elk moment dat er een deur ofzo zou afvallen maar als bij wonder werd ze ook hiervoor goedgekeurd. Ook bij de laatste controle, waarbij de derde man heel haar onderkant nauwkeurig bekeek met een lamp (not very flattering), werd niets afwijkends gevonden en jawel … mijn groene kaart was binnen! Yvette en ik konden weer gerust en veilig verder cruizen.

Say what?

Een maand later is het tijd voor een groot onderhoud en zelfzeker zeg ik tegen de bevriende garagist dat ons Yvette helemaal in orde is. Die mannen van de autokeuring hebben haar gecheckt van boven tot onder en goedgekeurd. Wat later krijg ik deze foto’s van hem door:

Kapotte vering

Kapotte vering

Doorgeroeste uitlaat

Doorgeroeste uitlaat

 

 

Zijn boodschap: Lynn, je uitlaat is volledig doorgeroest en alle olie is uit je veringen gelekt. Bij een grote bocht gaat je auto omkiepen. Dit MOET je dringend herstellen, niets aan te doen.

 

 

SAY WHAAAAT? Bon, een gigantisch bedrag en een volle werkdag later is ze weer helemaal opgelapt maar ik ben er niet goed van. Hoe kan ze nu door de autokeuring geraakt zijn? Zelfs ik zou die GIGANTISCHE scheur gezien hebben. Misschien hadden die mannen een off-day of waren ze afgeleid (ahum)…

 

I am broke but I am back