Het heeft eventjes geduurd voor ik erover wilde bloggen. Ik was er écht niet goed van, om niet te zeggen helemaal hysterisch. Ik had mijn appartement bijna in brand gestoken. Het ging allemaal zo…

Erwtensoep

Ook mijn vriend en ik hebben een aantal goede voornemens gemaakt om 2017 te beginnen. We zouden wat gezonder gaan eten! Wat minder pasta en wat meer soep. Gemakkelijk, goedkoop en meestal vegetarisch dus ideaal. Ik ben geen heldin in de keuken maar ik besloot toch een soep te maken die wat meer om het lijf heeft dan wat groentjes en water: Erwtensoep! Lekker verwarmend voor deze koude wintermaanden en met een pakje van Albert Heijn eigenlijk wél simpel. Stap voor stap volgde ik het recept en alles ging prima. Nog een uurtje laten sudderen en klaar 😙.

Safety first

Ik moest nog wat boodschappen doen dus ik wachtte geduldig tot de soep klaar was voor ik vertrok. Ik laat nooit iets op het vuur staan als ik wegga. Wie weet wat gebeurt er… Brand ofzo. Nee, ik draaide braaf het vuur af en deed de deur keurig achter me dicht. Zorgeloos vertrok ik naar de winkel, me van geen kwaad bewust…

Chaos op de gang

Een dik uur later kwam ik terug aan bij het appartementsgebouw, parkeerde mijn auto en nam mijn boodschappen mee naar boven. In de gang zie ik plots alle buren staan en ze lijken een beetje in paniek. Ik realiseer me ineens dat er een brandalarm loeihard aan het afgaan is. Op de tweede verdieping. Waar ik woon. 🤔
Wanneer de buren me zien, waarschuwen ze me meteen dat het alarm al een halfuur aan het loeien is. De huisbaas is verwittigd en ze wilden net de brandweer gaan bellen.

Och, het is vast niets. Weer een brandalarm dat mensen onnodig ongerust maakt. Typisch. Ik voel me toch een beetje ambetant dus rep me naar boven om dat ding zo snel mogelijk af te zetten.

Zichtbaarheid: 10 centimeter

Ik draai de sleutel in het slot en open de deur en zie… niks. Ik strek mijn armen voor me uit en kan m’n eigen handen niet meer zien. Een dik rookgordijn hult heel het appartement in duisternis en slaat meteen op mijn longen. BRAND!🔥

Paniek. Echt pure paniek overvalt me. Al proestend sla ik mijn sjaal voor mijn mond en zoek op de tast mijn weg naar binnen. Wat is er in godsnaam aan de hand?? Ik zie absoluut geen hol en de rook prikt in mijn ogen. Heel even ben ik bang voor vuur maar bedenk me snel dat ik de warmte al lang gevoeld zou hebben. Ok, naar de keuken Lynn! Grote kans dat daar iets aan de hand is.

Zwarte brei en gesmolten metaal

Wat tref ik daar aan? Een smeulende soeppot met een zwarte rokende brei erin: Mijn erwtensoep. Die pot was zo gloeiend heet dat ze er rood van zag en ze was zelfs vast gesmolten aan het fornuis. Ik heb een metalen pot doen smelten. (ja, écht)

Hoe? Achteraf gezien had ik de pot niet van minimum naar nul gedraaid maar ineens doorgedraaid naar maximum. Die soep stond daar al meer dan een uur vollenbak te koken. No kidding 😱.

Ik gooi dat vervormde ding in de gootsteen en laat meteen ijskoud water erover lopen. Nog meer rook natuurlijk maar dat stopte gelukkig erg snel. Alle ramen open en snel weer naar buiten, om te ademen. Ik sta te trillen op mijn benen en zie de buren met grote ogen naar mij kijken.

En de award voor meest gênante moment van 2017 gaat nu al naar… mij 🙄.

Een verhaal met een stinkend staartje

Nadat de rook weggetrokken was, restte er alleen nog de stank. Een verschrikkelijke, penetrante geur die er nog dagen gehangen heeft (en zelfs nu nog wat sluimert in sommige hoekjes). Moest je het ooit meemaken, kook wat azijn met water in een pannetje en laat het afkoelen in het midden van de kamer. Herhaal zo vaak als nodig (in mijn geval de volle 23 keer). Dat is het enige wat echt een beetje helpt! Als mijn drama dat van jouw brand wat kan verlichten, is het toch niet allemaal voor niks geweest.

Bon, erwtensoep zal nooit meer hetzelfde zijn…
En mijn pot ook niet 😒